Binler İstanbul’da “Kayyuma Geçit Yok” Dedi, Demokratik Haklara Sahip Çıktı!
Gelecekbizim, 30 Haziran 2024

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri 29 Haziranda Kartal Meydanında “Emeğimiz, Özgürlüğümüz İçin Kayyuma Geçit Vermeyeceğiz” sloganıyla miting düzenledi. DEM Partinin 31 Mart seçimlerinde kazandığı Hakkâri Belediyesine kayyum atanmasına ve Kürt halkının demokratik haklarının gasp edilmesine tepki gösterildi. Mitinge DEM Parti, CHP, TİP, EMEP, DİSK, KESK, TMMOB gibi birçok parti, sendika, sosyalist örgüt ve demokratik kitle örgütü katıldı. Marmaray Başak Durağında toplanan emekçiler, Kartal Meydanına yürüdü. Yürüyüş ve miting sırasında emekçiler coşkuyla “Kayyuma Geçit Vermeyeceğiz”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Diren Hakkâri İstanbul Seninle”, “Kayyumlar Gidecek Biz Kalacağız” sloganlarını haykırdı.

Kayyum atayanlar ile emekçilerin haklarına saldıranlar aynıdır

Mitingde yapılan ortak açıklamada şöyle denildi: “Kayyumlarla devreye sokulan saldırı, eşitlik ve özgürlük isteyen herkese, her kesime dönüktür. 12 Eylül darbe anayasasını bile rafa kaldıran iktidar bloğu, ‘Yeni Anayasa’, ‘yumuşama’ adı altında toplumsal tepkiyi kontrol altına almaya çalışırken, üçüncü kayyum dönemiyle Kürt halkının seçme ve seçilme hakkını tümden ortadan kaldıran bir ‘Kürt normali’ yaratmak istiyor. Milliyetçiliği körükleyerek toplumu kutuplaştırmaya çalışıyor. DEM Partinin kazandığı belediyeleri darbe yöntemleriyle ele geçirmeye çalışıyorlar. Bizler biliyoruz ki, kayyum saldırısı sadece bir belediyeye el koymak, darbe yapmakla sınırlı değildir. Orta Vadeli Program, yeni vergi yasası, sınır ötesi operasyon hazırlığı, 1 Mayıs, Kobane tutuklamaları bir bütündür. AKP-MHP blokunun milyonlar için büyük bir yıkım anlamına gelen ekonomi politikalarını hayata geçirmek için baskı ve zorbalığın dozunu artırmaktan başka çözümü olmadığını biliyoruz. Sermaye düzeninin hukukuna göre bile yasal olmayan bu saldırılara karşı öncelikle işçi ve emekçiler olmak üzere toplumun tüm kesimleri karşı durmalıdır. Dün Van’da halkın iradesiyle geri püskürtülen kayyum saldırısını, bugün de Hakkâri’de püskürteceğiz. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz bu mitingle, sömürüye, baskıya, zorbalığa, kayyum darbesine karşı birleşik mücadelenin adımlarından birini attık. Bu adımlarımızı güçlendirerek ortak mücadele zeminlerimizi çoğaltacağız, saldırılara gereken yanıtı vereceğiz.”

Vergi soygununa ve kemer sıkma programına hayır, asgari ücrete zam!

Açıklamada rejimin devreye soktuğu kemer sıkma programına da yer verildi. Önümüzdeki günlerde emekçileri yoksulluk çukurunun daha derinlerine itecek olan ekonomi politikaları eleştirildi. Açıklamada şöyle denildi: “Orta Vadeli Plan adı altında sunulan ‘Mehmet Şimşek programıyla’ işçi-emekçilerden daha fazla çalarak sermaye çevrelerini ihya etmeyi planlıyorlar. Saray bir saatte 81 asgari ücret yutarken, tasarruf tedbirleri adı altında kamu emekçilerinin, engellilerin kazanılmış haklarına bile göz dikiyorlar. Asgari ücretle dayatılan sefaleti, şirketlere peşkeş çekilen işsizlik sigortası fonu ve diğer fonların yağmasını, toplumun sırtına yeni vergi paketi biçiminde yüklenen faturayı kabul etmiyoruz. İnsanca yaşamaya yeten ücret için asgari ücrete zam şart diyoruz. Vergi soygununa son diyoruz.”

Mücadelemiz ortaktır!

Mitingde konuşan Hakkâri Belediye Eş Başkanı Viyan Tekçe, “Hakkâri’den İstanbul’a kadar her yerde halkımızın iradesini savunacağız” diyerek rejimin saldırılarına karşı mücadelede kararlı olduklarını vurguladı. Kayyum sorununun sadece Hakkâri’nin değil tüm Türkiye’nin ortak meselesi olduğuna dikkat çeken Tekçe şöyle konuştu: “Bu kayyım rejimi kalıcı hale getirilmek isteniyor. Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşananlar, gençlerin kadınlar yaşam alanlarının daraltılması bu sorunun ortak bir sorun olduğunu gösteriyor. Hakkâri belediyesini kayyım yönetiyorsa ve buna seyirci kalıyorsak, İstanbul’da halk iradesi tehlike altındadır. Hakkâri’ye kayyım atanmışsa, Kartal Belediyesi güvende değildir. Türkiye’de herkesin bunu iyi görmesi gerekiyor. O yüzden Hakkâri’nin iradesine sahip çıkmak herkesin görevidir. Hakkâri’den İstanbul’a kadar halkımızı savunacağız. Bu konuda kararlıyız. İstanbul da, Esenyurt da, Kartal da, İzmir de bizimdir.”

Mitingde, tutuklu Hakkâri Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın ve Anayasa Mahkemesi kararına rağmen cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın dayanışma mesajları da okundu.

Mitingde Onur Akın, Grup Adalılar ve Arhat sahne aldı. Konserlerin ardından miting sona erdi.

İlgili yazılar